Kremówka

kremówka domowa

Kremówka

kremówka domowa



Przepis na pyszną, domową kremówkę pieczoną w ramach wspólnego cotygodniowego pieczenia :)
Razem ze mną kremówki piekły:
Angelika, Bożenka i Iwona

Polecam upieczenie tak wspaniałej, domowej kremówki każdemu kto jest jej wielbicielem, a uważa, że to wyczyn nieosiągalny we własnej kuchni :)
Przepis jest bardzo prosty, a uczucie po przekrojeniu takiego ciacha… bezcenne :)

Kremówka widoczna na zdjęciach została upieczona w blaszce o wymiarach: 28×24cm

Składniki na kremówkę:

1. Ciasto

  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag dobrej margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany

2. Krem

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie kremówki:

1. Ciasto

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki i chłodzimy przez minimum godzinę.
  2. Po godzinie, ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( 28×24cm ).
  3. Pieczemy dwa placki, każdy osobno, w temperaturze 180st. do uzyskania ładnego, złotego koloru.
    W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble, więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.

2. Krem

  1. Połowę mleka zagotowujemy,a w drugiej części mleka mieszamy ze sobą budynie, żółtka, cukry i mąkę.
    Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka.
  2. Gotujemy jak budyń, studzimy.
    Budyń wylewamy na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce by masa zastygła, a ciasto zmiękło.
    Przed podaniem posypujemy kremówkę cukrem pudrem.


Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5 :)
Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom :)

Komentarzy: 14 w Kremówka

  1. Bożena
    3 listopada 2015 at 17:16 (1 rok temu)

    Mniam..pysznie wygląda.dzięki za wspólne pieczenie.

    0
    Odpowiedz
  2. Angelika
    3 listopada 2015 at 17:33 (1 rok temu)

    Twoja to dopiero puszysta kremówka dzięki za wspólne pieczenie

    5
    Odpowiedz
  3. Iwona
    3 listopada 2015 at 18:35 (1 rok temu)

    Wyglada cudownie :) ja tez dziękuję za wspólne pieczenie :)

    5
    Odpowiedz
  4. Agnieszka
    3 listopada 2015 at 18:57 (1 rok temu)

    Wygląda pysznie :)

    0
    Odpowiedz
    • Usmażona
      4 listopada 2015 at 12:42 (1 rok temu)

      Smakuje jeszcze lepiej :)

      0
      Odpowiedz
  5. A.
    5 listopada 2015 at 00:29 (1 rok temu)

    Wygląda pięknie. I przepis brzmi całkiem łatwo. Coś czuję, że upiekę na urodziny męża :)

    0
    Odpowiedz
    • Usmażona
      5 listopada 2015 at 09:37 (1 rok temu)

      Wspaniały pomysł :-)
      Przepis jest na prawdę łatwy, a co najważniejsze – smaczny :)
      Zdecydowanie polecam :)

      0
      Odpowiedz
  6. aneta
    5 listopada 2015 at 11:00 (1 rok temu)

    Czym moge zastapic smalec?

    0
    Odpowiedz
    • Usmażona
      5 listopada 2015 at 15:24 (1 rok temu)

      Aneta, jeżeli nie lubisz, lub z jakiegoś powodu nie będzie tolerowany smalec w cieście, myślę że zastąpiłabym go zwiększając ilość śmietany o jedną łyżkę, ale też zwyczajne pominięcie smalcu, nie powinno mieć wpływu na ciasto :)

      0
      Odpowiedz
  7. A.
    5 listopada 2015 at 17:08 (1 rok temu)

    A to pieczenie do uzyskania złotego koloru to mniej/więcej ile? Żeby jakąkolwiek orientację w czasie mieć? 😉

    0
    Odpowiedz
    • Usmażona
      6 listopada 2015 at 18:22 (1 rok temu)

      W zależności od piekarnika, będzie to +/- 10 minutek na jeden placek :)

      0
      Odpowiedz
      • A.
        14 listopada 2015 at 12:13 (1 rok temu)

        Dziękuję za odpowiedź, teraz czuję się pewniej.. 😉 Niedługo zabieram się za pieczenie. Dam znać, jak wyszło :)

        0
        Odpowiedz
  8. Moje Bistro
    7 listopada 2015 at 23:58 (1 rok temu)

    Mniamu!

    0
    Odpowiedz
  9. Trzeci talerz
    27 grudnia 2015 at 21:59 (1 rok temu)

    Zapisuję do zrobienia! Szukałam przepisu z ciastem, którego nie trzeba obsługiwać godzinami przekładając masłem, i oto jest! :)

    0
    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Oceń przepis:

tag: przepisy kulinarne, blog z przepisami kulinarnymi,blog kulinarny przepisy, dania główne przepis, blog kulinarny